Online Rádió készítése – Alapkő lerakása

Előző cikkemben leírtam, hogy mielőtt bármit is elkezdesz az Online Rádiód építésével, a jogdíj szerződéseket kötelezően el kell készíteni. Ezek nélkül törvénytelenül működtetted az Online Rádiód, aminek az a vonzata, hogy előbb-utóbb fel leszel szólítva, hogy szüntesd meg a streamet. Vagy a jogvédő irodák találnak rád, vagy valami „jóakaród”, más rádió fog feljelenteni, hogy illegálisan működik az Online Rádiód.

Kötelező alapok

Tök mindegy, hogy hobbi vagy akár profi rádiót készítesz, vannak olyan részei az üzemeltetésnek, amik nélkül nem tud létezni egy Online Rádió.

Találj ki egy nevet

Sokan úgy vélik, hogy nagyon egyszerű kitalálni egy nevet az Online Rádiódnak. Megnyugtatlak, ez a legnehezebb, mivel az elmúlt 20 évben számtalan Online Rádió született, számtalan névvel. Fontos tényező az, hogy az Online Rádiód neve tükrözze azt a zenei, műsor struktúrát, amit közvetíteni fogsz a hallgatóid felé. Itt már évekre előre kell gondolkozni, mert ha most „Rádió Bazseva” nevet adsz az Online Rádiódnak, az előrevetíti azt, hogy mulatós zenével fogsz az éterben létezni, így 1 év után nem nyithatsz rá egy Techno csatornát. Az sem jó ötlet, hogy egy régebbi, de megszűnt Online Rádió nevét veszed el, mert abból konfliktusok fognak generálódni. A névnek olyannak kell lennie, hogy azt a hallgatóid gyorsan és könnyen meg tudják jegyezni.

Slogen

Kreatív vagy? Itt a lehetőség, hogy sziporkázz 🙂

Laza Rádió: Terjedünk, mint a vírus

Radio Halley: Comet of Music

Radio Music Bomb: Berobbanunk az életedbe

„Ezeket én találtam ki, szóval ne használd!!!”

Domain

Amikor meg van az Online Rádiód neve, az adott névvel le kell regisztrálni egy domain nevet. Itt hatalmas a lehetőség, mert a .hu-tól egészen a .online-ig mindent leregisztrálhatsz, ez csak a pénztárcád függvénye. Az Online Rádiód neve nem biztos, hogy szabad domainként tudod regisztrálni, lehet azt már valaki lefoglalta. Lásd a http://lazaradio.hu domain évek óta valami csepeli gyökérnél van, aki azonnal ráugrott, amikor 1 évig szünetelt a Laza Rádió, ezért is váltottunk annak idején a http://lazaradio.com domain névre. Soha ne regisztrálj olyan domaint, ami alap domainhez kötött. xy-radio.hu, xy-onlineradio.hu, stb., mert ezek a domainek a keresőkben mindig a fő domainhez fognak csatlakozni és ezzel csak a fő domain tulajdonosát fogod előnybe hozni.

Tárhely, weboldal

Domain név kész, akkor kell hozzá egy tárhely, ahol létre tudsz hozni egy weboldalt. Ez szintén nagy előtervezést igényel, mert itt is el kell dönteni, hogy miként szeretnél a hallgatóid felé megjelenni az Interneten. Akarsz-e sok látogatót a weboldalra, akarsz-e hirdetést feltenni, akarsz-e egyéb kategóriákat, ami nem közvetlenül a rádiódhoz csatlakozik, itt is rengeteg a lehetőség. Sima statikus weboldalt, vagy adatbázis háttérrel rendelkező weboldalt szeretnél? Alap CMS rendszerek, mint a Joomla, Drupal, WordPress mind adatbázist használ, tehát ez tuti, hogy kell. Chatet is akarsz? Adatbázis! Szóval, a tárhelynek olyannak kell lennie, ami kiszolgálja csak az alap weboldalad.

Streamer hosting

Itt is több féle lehetőséged van. Syserr és viszonteladói rendszerét szerintem felejtsd el. Bátran merem ajánlani a WRX.HU összes szolgáltatását. Nagyjából minden streamer szolgáltató azonos áron dolgozik, de itt is érvényes az, hogy ha túl olcsó, akkor ott már valami sántít. Természetesen a választás a te döntésed, hogy kihez is mész.

Kezdetnek egy alap streamer csomagot válassz, ami kifizethető havi szinten, aztán majd meglátod, hogy vagy befejezed a rádiód, vagy tovább viszed. 24 órás műsorhoz kell autodj, amikor nincs élő műsorod, akkor is legyen zene a rádióban, legyen transcoder, hogy ne zabálja fel a mobil netjét annak, aki mobilon hallgat, de a wrx-nél minden infót meg fogsz kapni.

….és rengeteg zene!!!

Hasonló tartalmak